پرتو حقیقت

پایگاه خبری - تحلیلی

  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • فرهنگی
  • ورزشی
  • بین الملل
  • یادداشت

برای جستجو تایپ کرده و Enter را بزنید

محمد رضا سنگری در گیلان:

قصه‌گو کار خدایی می کند/ قصه، تاریخ‌ساز و فرهنگ ایرانی مدیون قصه‌گویی است

خدا نخستین قصه‌گو است و قصه‌گویان کار خدایی‌می‌کنند؛ این ابزار تربیتی تاریخ‌سازی کرده و ایران و ایرانی مدیون و مرهون هنر قصه‌گویی است.
۱۴۰۳/۰۷/۰۶
چاپ خبر

پرتوحقیقت:

به گزارش پرتوحقیقت به نقل از روابط عمومی اداره کل کانون استان گیلان، این بخشی ازصحبت‌‌های محمد‌رضا سنگری، نویسنده و پژوهش‌گر نام‌آشنای ‌ایرانی در نشست آموزشی قصه‌گویی با رویکرد دینی و مذهبی است.

 

سنگری که در جمع کارشناسان، مربیان مسوول و فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان استان گیلان در رشت سخن‌می‌گفت، با بیان این مطلب افزود: با بررسی شیوه آغاز و فرآیند قصه‌گویی در قرآن کریم، همزاد‌پنداری مخاطب با قصه و هم‌دلی با قصه‌گو را شاهد خواهیم‌‌بود.

 

وی هوشمندی ایرانیان در بهره‌گیری از داستان‌های قرآنی و ابزارقصه برای خلق آثار فاخر و انتقال آموزه‌ها را یادآورشد و گفت: قصه، تاریخ‌مان را ساخته و فرهنگ ایرانی مدیون و مرهون قصه‌گویی است.

 

او اظهارکرد: درگذشته و حال، مردم خودشان را در آیینه قصه‌ها به تماشا نشسته‌اند؛ خود را یافته و در سایه زندگی با قصه و قصه‌گویی به‌پیش‌رفته‌اند. انسان‌ با حالت‌ها، چهره وچشم‌ها که کتاب قلب‌اند، سخن‌می‌گوید و قصه با حضور در منظر دیگران و پیش از شروع به قصه‌گویی،‌ آغاز‌می‌‌شود.

 

این شاعر ادبیات انقلاب اسلامی و عاشوراپژوه در ادامه، به تشریح سازه‌ها و عناصر قصه‌ پرداخت و از قصه‌گو به‌عنوان شاخص‌ترین و مهم‌ترین سازه‌، نام‌برد.

 

ضرورت توجه به مسایل زنجیره‌ای و زبر‌زنجیره‌ای زبانی

 

خالق آثاری چون: «چهل روز عاشقانه» و «دست‌های کوچک من» توضیح‌داد: لازم است پیش ازهرچیز، قصه‌گو با لحن، صوت و حالت‌ها به مخاطب یادآور‌شود که درحال، هیچ چیز با اهمیت‌تر از قصه‌گویی نیست و در این میان، افزون‌بر صدا و پوشش مناسب، به مسایل زنجیره‌ای و زبرزنجیره‌ای زبان توجه‌داشته‌باشد.

 

محمد رضا سنگری افزود: آنچه در راستای رعایت نکته‌های زنجیره زبان و نشاندن درست واژگان در کنار هم اهمیت‌دارد، دقت‌نظر در زنجیره‌های زبرزنجیره‌ای است که هنر‌مندانه در زنجیره زبانی قرار‌گرفته و با اوج و فرود‌های مناسب، تغییر لحن‌، درنگ‌ و تکیه‌های درست، به انتقال مفاهیم و همراه‌سازی مخاطب کمک‌می‌کند.

 

میهمان نشست بر اهمیت مخاطب‌شناسی در قصه‌گویی نیز تاکید‌ و تصریح‌کرد: چنانچه مخاطب کودک و نوجوان باشد، ضرورت‌دارد با کار‌های دقیق و علمی، صرف وقت و مطالعه، دنیای کودک و نوجوان را بشناسیم و با مصداق‌یابی، برای طرح مفهوم مناسب این نسل تلاش‌کنیم.

 

هر آنچه به پویه درونی انسان کمک‌کند، دینی است

 

دانش‌آموخته دکترای دانشگاه تهران در رشته زبان و ادبیات فارسی در این ارتباط افزود: لازم‌نیست برای پرورش حس دینی نسل کودک ونوجوان، بر قصه‌‌های قرآنی و درباره معصومین(ع) متمرکزشویم؛ روح مذهبی یک قصه نیز مخاطب را به افق‌های زیبایی نزدیک‌کرده وضمن برانگیختن کنجکاوی، به پرسش‌ها و ابهام‌های وی پاسخ‌می‌‌دهد؛ بنابراین این قصه نیز دارای رویکرد دینی‌است، هرچند دینی به‌نظرنرسد.

 

لزوم آشنایی با شیوه‌های ارتباط عاطفی، فکری و اجتماعی با مخاطب و ضرورت شناخت از موقعیت‌های جهان کودک و خلق داستان با شناسایی این موقعیت‌ها، ازدیگر موضوع‌هایی بود که سنگری به آن اشاره‌ و اظهار‌کرد: هرچیز که روح دینی داشته‌باشد و با انسان‌سازی و فراهم‌سازی زمینه‌های گام رو به جلو، به پویه درونی انسان کمک‌کند و در رابطه با خدا، خود، هستی و دیگران، ما را به کُنش زیبا برساند، فارغ از شخصیت و کاربرد واژه‌ها، دینی است.

 

شیرینی و دلنشینی حاشیه‌ها در قصه‌گویی

 

این نویسنده که ریاست گروه برنامه‌ریزی و تألیف کتب درسی زبان و ادبیات فارسی را در کارنامه دارد، آشنایی با زبان کودک و آگاهی از حاشیه‌های قصه‌های دینی و فراهم‌سازی زمینه‌های رازآلودگی و آشنازدایی از قصه‌ها را در جلب‌‌نظر مخاطب با اهمیت توصیف‌کرد و گفت: گاهی حاشیه‌ها می‌تواند به اندازه متن قصه شیرین و دلنشین‌باشد.

 

سنگری درهمین ارتباط گفت: قصه، بیان چیزهایی است که پیش‌تر گفته‌نشده و دریافت‌هایی است که درگذشته به آن دست‌نیافته‌ایم؛ از این رو ضروری‌است با کشف و گویا‌سازی پدیده‌ها و آغاز انفجاری و غافلگیر‌کننده در ۶ ثانیه نخستین، نسبت به همراه‌سازی مخاطب اقدام‌کنیم.

 

اهمیت انتخاب کتاب و توجه به کمیت داستان

 

وی هم‌چنین، با مهم ارزیابی‌کردن انتخاب کتاب مناسب و نگاه ویژه به کمیت داستان اظهار‌کرد: عصر ما عصر بی‌حوصلگی است و برهمین‌ نیز لازم‌است به کمیت و اندازه داستان متناسب با حوصله مخاطب توجه داشته باشیم.

 

لزوم تکرار و برگردان در داستان کودکان

 

او تکرار و برگردان در داستان را مورد علاقه کودک دانست و گفت: بسیاری از قصه‌های دینی دارای این ویژگی‌است و خدا از این عنصر به بهترین شکل در قرآن کریم استفاده‌‌کرده‌است.

 

استفاده درست و به‌جاازابزار و کارافزار‌های گسسته، توجه به عنصر‌های زمان و مکان و طرح پرسش برای تمرکز مخاطب نیز از دیگر لازمه‌های قصه‌گویی است که در سخنان سنگری به‌آن پرداخته‌شد و وی درهمین‌حال بر لزوم توجه به‌نکته‌ها و ظرافت‌ها در بهره‌گیری از این ابزار تربیتی تاکید‌کرد.

 

استان گیلان دبیرخانه و جریان‌ساز قصه‌های عاشورایی معرفی‌شود

 

مدیر‌کل کانون استان گیلان هم در آغاز این نشست، ضمن خو‌ش‌آمد‌گویی به حاضران و گرامی‌داشت هفته دفاع‌مقدس، حضورمحمد‌رضا سنگری در گیلان را فرصت و غنیمت برای مردمان گیل و دیلم توصیف‌کرد و با اشاره به گذشته استان و جایگاه این دیار به‌عنوان میزبان شخصیت‌های دینی، مدفن امام‌زادگان و زادگاه اسلم دیلمی، قصه‌گوی کودکان عاشورایی و از شهدای کربلای حسینی گفت: این امر بیانگر دیانت گیلانیان است.

 

سید‌جلیل میرعظیمی هم‌چنین، اهمیت جریان‌سازی قصه‌های عاشورایی را یادآورشد و بسترسازی برای انتخاب استان گیلان به‌عنوان پایگاه و دبیرخانه این حرکت جریان‌ساز را شایسته و سزاوارعنوان‌کرد.

 

این مدیرفرهنگی در ادامه، استفاده از توان‌مندی اساتید آگاه و نام‌آشنا را برای نهادینه‌سازی بیش‌از‌پیش فرهنگ قصه‌گویی دارای اهمیت دانست و با مهم ارزیابی‌کردن برگزاری نشست‌های آموزشی جهت تقویت جریان قصه‌گویی در میان قصه‌گویان، به ویژه نسل کودک و نوجوان افزود: امیدواریم این مهم به ارایه قصه‌های دینی با محوریت داستان‌های قرآنی و زندگی گهربار معصومین(ع) در بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منجر‌شود.

 

گفتنی‌است، این نشست آموزشی با رویکرد قصه‌های دینی و مذهبی روز پنج‌شنبه، ۵ مهر سال ۱۴۰۳ به‌میزبانی مرکز شماره ۳ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهر رشت برگزارشد.

برچسب:

پایگاه خبری تحلیلی پرتوحقیقتتاریخ سازسنگریفرهنگقصه گوکانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین اخبــار

حفظ فرهنگ گیلکی؛ اولویت اصلی دو برنامه پرمخاطب صداوسیمای گیلان:

(شهر ما) تا (گیلان ما)، بازتاب شادی و مشکلات مردم روی آنتن صداوسیمای گیلان

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان در بازدید از مصالح فروشان هشدار داد:

گران‌فروشی سیمان به بهانه خریداری گذشته ممنوع است/ نقره داغ ۴میلیاردی گرانفروشان سیمان در گیلان 

از رادیو تا سکوی قهرمانی؛ محمدرضا درودی، چهره‌ای درخشان در رسانه، فرهنگ و ورزش گیلان

پرواز بلند رشت؛ رکورد تاریخی ۱۸۶ پرواز هفتگی در فرودگاه سردار جنگل

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان گفت:

تولید برای رقابت جهانی، به توان دانشگاه نیاز دارد

مدیر کل صنعت معدن و تجارت استان گیلان گفت:

عرضه سیمان تولیدی گیلان به خارج از استان ممنوع شد

سفر راهبردی مدیرعامل شرکت دخانیات ایران به گیلان؛

از توسعه کشاورزی توتون تا هم‌افزایی برای احیای زیرساخت‌های درمانی

خدمات‌رسانی بیش از ۲۰۰ کارگزاری توزیع نهاده‌های کشاورزی در گیلان همزمان با آغاز کشت بهاره

روابط عمومی سپاه قدس گیلان خبر داد؛

اخلال‌گر نظم و امنیت در حمل‌ونقل جاده‌ای و ایجاد اختلال در جابجایی کالاهای اساسی دستگیر شد  

رویش همدلی در دل نوجوانان؛ حرکت فرهنگی کانون بندرانزلی در حمایت از ملوان   

مشاور مدیرکل و مدیر روابط عمومی صمت گیلان گفت:

روابط عمومی صمت گیلان به رتبه برتر ملی دست یافت

سرپرست فرمانداری آستارا:

حمایت از کانون در اولویت است

به همت کانون پرورش فکری استان گیلان ؛

فراخوان ادبی «قلم » منتشرشد/ دعوت از نوقلمان برای نوشتن از دل تا محرم

سرپرست فرمانداری شهرستان تالش:

کانون ترسیم‌کننده مسیر فرهنگ‌سازی است

مدیر کل حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس گیلان:

دانشگاه‌ها نقش مهمی در تقویت قدرت نرم نظام و توسعه کشوردارند

پرتو حقیقت

صفحات مجازی پایگاه خبری پرتوحقیقت

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه پرتوحقیقت  می باشد و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.

  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • فرهنگی
  • ورزشی
  • بین الملل
  • یادداشت